Alle activiteiten

• Datum: 29-09-2020 t/m 28-02-2021
  • Plaats: Helmond
  • Tijd: zie museum

Het was in de jaren zeventig van de vorige eeuw dat de Belgische fotograaf Harry Gruyaert de rijkdom van kleur ontdekte. In Gruyaerts fotografie zien we verzadigde kleuren, met vaak opvallende accenten in rood, groen of blauw. “De kleur is een middel, een manier om datgene wat ik zie te beeldhouwen. De kleur illustreert geen onderwerp of een scène, maar is een waarde op zichzelf”, aldus Gruyaert. Daarnaast bepalen licht en contrasten zoals clair-obscur veelal de beleving van zijn foto’s. Museum Helmond presenteert vanaf 29 september de eerste overzichtstentoonstelling van Harry Gruyaert in Nederland in Kunsthal Helmond.

Wonderlijke combinaties

De oorsprong van Gruyaerts werk is onze alledaagse leefomgeving. In de beeldkeuze lijkt Gruyaert wel steeds een wereld vast te leggen die doordrenkt is van vluchtigheid. Zijn foto’s bezitten wonderlijke combinaties van aan- en afwezigheid van dingen en mensen. De eenzaamheid die een deel van zijn oeuvre kenschetst, wordt benadrukt door het feit dat we een gezicht of een gelaat vaak niet zien. Gezichten worden bedekt door een schaduw van een hoofddeksel, ze zijn afgewend, hoofden zijn van achteren gefotografeerd of het hoofd wordt bijvoorbeeld aan het zicht onttrokken door een prominent aanwezige ballon. Een deel van Gruyaerts oeuvre is melancholisch gekleurd.
Hij is een fanatiek fotograaf: altijd zoekende naar bijzondere locaties, nieuwe onderwerpen, motieven, lichtval en kleuren.

Noord Brabants Museum / Tentoonstelling "Poƫzie van de Peel"

• Datum: 07-11-2020 t/m 21-02-2021
  • Plaats: Den Bosch
  • Tijd: Din t/m zon 11.00 - 17.00 uur

Poëzie van de Peel

Poezie

Deze tentoonstelling combineert het werk van drie Brabantse kunstenaars met een verbondenheid met het boerenleven in de Peel.

Fotograaf Martien Coppens legde in verschillende zwart-wit fotoseries het landschap en de bewoners van de Peel vast.

Gerrit van Bakel gaf elementen van de natuur weer in zijn ‘automobieltjes’  die door het warmteverschil tussen dag en nacht krimpen dingen en kunnen bewegen.

Johan Claassen maakte van oude boerenwerktuigen voodoo-achtige en primitieve objecten.

Meer info hier.

Natuurmuseum Brabant / Comedy Wildlife Photography Awards

• Datum: 19-11-2020 t/m 09-05-2021
  • Plaats: Tilburg
  • Tijd: 10.00 - 17.00 uur

Een chagrijnige schildpad met een baaldag, een blije vis en een eekhoorn met een binnenpretje: van de 7000 (!) inzendingen dit jaar eindigden er 44 in de finale 2020. Er zit dit jaar zelfs een Nederlandse inzending bij: The Inside Joke van Femke van Willigen.

Extra welkom nu we allemaal wel behoefte hebben aan wat meer humor.

Born Free en Natuur om de hoek
Met de fotowedstrijd steunt Comedy Awards de organisatie Born free, die zich inzet voor dierenbescherming en –welzijn. Met de wedstrijd vragen ze aandacht voor wilde dieren en het behoud van hun leefomgeving. En met de verkoop van de foto’s wordt geld ingezameld voor de Born Free Foundation.

Meer info: Natuurmuseum Brabant

Pennings Foundation / Expositie "Living Alone (Together)"

• Datum: 21-11-2020 t/m 20-02-2021
  • Tijd: wo t/m za 12.00 tot 17.00 uur

Hanneke Wetzer maakte in coronatijd de bijzondere serie Living Alone (Together) over alledaagse scènes thuis met haar nieuwe huisgenote, haar ‘best friend forever’ (bff).

Pennings Foundation/Crosslab / Expositie 'O'

• Datum: 21-11-2020 t/m 20-02-2021

best greenhouse (002).jpg

Deze tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen Pennings Foundation en studenten van het Crosslab-programma van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Onze vraag was: hoe bereiken wij twintigers? De studenten deden onderzoek en stelden criteria op. Een tentoonstelling die jongeren aanspreekt moet volgens hen interactief zijn, bewegend beeld bevatten, inhoudelijke urgentie hebben, actueel en inclusief zijn en humor bevatten. Deze uitgangspunten werken ze uit in een daadwerkelijke tentoonstelling bij Pennings Foundation.

Fotokring Sint-Michelsgestel / Expositie Online

• Datum: 21-11-2020 t/m 25-12-2020
  • Plaats: Online

Klik hier voor de expositie.

Brabant-Collectie e.a. / Expositie Landschapstriƫnnale

• Datum: 13-12-2020 t/m 20-02-2021

Weemoed en werkelijkheid in Het Groene Woud

Noud Aartsen Best of Oirschot 1991. Brab

In het kader van de Landschapstriënnale organiseert de Brabant-Collectie (Tilburg University) samen met Pennings Foundation en Brabants Landschap een fototentoonstelling over Het Groene Woud. De Landschapstriënnale, gericht op heden, verleden en toekomst van het Nederlandse landschap, kiest iedere keer een ander gebied om de aandacht op te vestigen. In 2021 wordt de focus gericht op Het Groene Woud, het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Daarin liggen onder andere de natuurgebieden het Bossche Broek, de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en vennen, de Loonse en Drunense Duinen, de Mortelen en de Scheeken.

Pennings Foundation / Expositie Rik Kooke

• Datum: 13-12-2020 t/m 20-02-2021

Het monster van Brabant

“In het Leenderbos, een in de jaren 30 van de vorige eeuw aangeplant bos in Zuid-Oost Brabant, is dat niet anders. Het bos leent zich op het moment van de ondergaande zon uitstekend om een fantastisch verhaal te vertellen over een Monster dat in 2010 voor het eerst in het Leenderbos werd waargenomen. Om dit verhaal te vertellen ben ik jaren achtereen met mijn camera het Leenderbos ingegaan en heb ik zo gedetailleerd mogelijk het waargebeurde verhaal van het Monster in beeld gebracht. Het is een verhaal over onze relatie met de natuur, die alsmaar lijkt te veranderen, waarbij wij ons steeds verder van de natuur ontvreemden, maar er tegelijkertijd niet aan ontkomen.”

Rik Kooke

Fotoclub Rapenland / Fotobespreking Opdracht Lichtjes

• Datum: 15-12-2020
  • Tijd: 20:00-22:30